Търсене в този блог

Листни въшки по ягода


Разред Hemiptera 
Подразред – Sternorrhyncha (Homoptera)
Сем. Листни въшки – Aphididae


(Бяла) Ягодова листна въшка - Pentatrichopus fragaefolii Cock.
Разпространена е в цялата страна. Немигриращ вид – развива се целогодишно по ягодата. Освен преките повреди, неприятелят  пренася и някои вирусни болести – периферна хлороза, мозайка и др., което го прави изключително опасен за разсадопроизводните участъци.



Безкрилите партеногенетични женски са светлозелени, но оцветяването може да варира в сиви или червени оттенъци. На третото антенно членче има от 2 до 7 топлийковидни власинки. На втория до четвъртия коремен тергит власинките са разположени в шест надлъжни реда. 
  


Kрилатите партеногенетични женски са зелени с по-тъмни глава и гърди. На четвъртото антенно членче има от 2 до 6 ринарии.


 


Ягодовата листна въшка е анолоцикличен вид и зимува като възрастна женска по младите листа на ягодовите растения. В Европа от нея не са наблюдавани полови форми и зимни яйца. През зимата част от въшките загиват под действието на ниските температури и особено при студени и безснежни зими с резки температурни промени. Със започване на вегетацията те раждат ларви от следващото поколение. От начало възрастните и ларвите смучат сок по младите листа и връхчета, а по-късно по долната страна на листата и дръжките. Повредените листа не се деформират или завиват, но стават по-твърди и при силно нападение – изсъхват. При храненето си въшките отделят медена роса върху която се развиват чернилни гъбички. Със застаряването на листата ларвите преминават по младите листа. Най-масово е намножаването през втората половина на Юни и началото на Юли. 
През Юли и Август въшката изпада в депресия (плътността й намалява), предизвикана от високите температури, ниската влажност и афидофагите – хищни калинки, сирфидни мухи, златоочици и др. През Октомври въшките отново повишават плътността си.
Факторите, които влияят върху продуцирането на крилати въшки, са храната, климатичните условия и плътността на колониите. Плътността на въшките влияе стимулиращо върху окрилянето през този период. Стимулиращ фактор за поява на крилати форми е допирът (дактилността) на въшките. При плътни колонии процентът на крилатите е значително по-висок в сравнение с колонии, състоящи се от няколко индивида. Високите температури потискат появата на крилати форми. Късият фотопериод и храненето със стари листа стимулира появата на крилати форми. При бялата ягодова листна въшка крилатите се появяват в потомството на родители, развили се при оптимални условия. Ето защо появата на крилати през пролетта, когато хранителните условия са оптимални, осигурява разселването на вида и намножаването му в по-висока численост. 



 




Aphis (Cerosipha) forbesii Weed.
Видът е разпространен в цялата страна. Вреди само по ягодата. Тази въшка също е немигрираща и пренася вирусни болести.



Безкрилите и крилатите партеногенетични женски са черни.




 


Въшката развива до 16 поколения годишно. Видът е холоцикличен и зимува като яйце по листните дръжки и по долната листна повърхност. Има наблюдения, че през есента една част от женските въшки се пренасят по корените на ягодата от мравките и там зимуват, а напролет се изнасят по растенията (анолоциклично развитие). 
През пролетта ларвите се излюпват в началото на Април. Въшките смучат сок от листните и цветните дръжки, от цветните пъпки и връхните части на младите ластуни (мустаците) и по долната листна повърхност. Повредите са сходни с тези на бялата ягодова листна въшка. Основателките раждат до 70 ларви, а виргиногенните партеногенетични женски – по-малко. Плодовитостта зависи от качеството на храната и от температурата. 
Популационната плътност е най-висока през втората половина на Юни и първата половина на Юли. През Август настъпва депресия. Плътността слабо се повишава през Октомври. Продължителността на живота при безкрилите партеногенетични женски варира от 12 до 64 дни и зависи от храната, температурата и атмосферната влажност. 
Половите форми се появяват през Октомври и началото на Ноември. Една полова женска снася 6-7 яйца.


Борба с листните въшки по ягодата.
В масовите посеви се провежда рядко, само при много силно нападение. Третиране може да се извърши напролет, веднага след появата на въшките. Трябва да се предотврати  образуването на колонии. Второто пръскане, при необходимост се провежда след прибирането на реколтата. Няма официално регистрирани ПИВ и препарати. Може да се използват всички афициди: БИ 58 0.05-0.07%, Пираника 20ВП - 0.025%, Конфидор 200СЛ – 0,05%, Актара 25ВГ – 0,01% и др. 
В участъците за разсадопроизводство борбата трябва да се извежда веднага след установяването на първите индивиди, дори да са в ниска плътност, за да не се допусне пренасянето на вирусни болести.

Няма коментари:

Публикуване на коментар