Бурени и плевели...

Много хора казват, че всеки бурен малко или много си е цвете. В една от най-вълнуващите ботанически градини в Швеция си отглеждат глухарче защото го харесват и за да им напомня, че всяко растение може да бъде вълнуващо независимо от това, че е широко приемано за плевел.

Плевелите са в основни линии два вида - едногодишни и многогодишни. Най-трудни за овладяване са многогодишните, защото единственият начин да ги ликвидирате напълно е да ги изкорените, но дори едно малко парченце от корена да остане в земята те тръгват наново. Най-лесно се овладяват, когато са млади растения. Порастнат ли почти задължително е да оставят парчета от корените си в земята. И колкото повече вадите толкова повече стават. Не, че иначе няма да се разпрострат неудържимо.

За разлика от тях едногодишните са относително лесни за овладяване. След като оплевите дадена площ семенцата, които са милиони дори само в една шепа пръст, веднага приемат това за покана да започнат своят растеж. Слънце и вода - какво повече могат да искат? Новите стръкове отново поникват, вие отново плевите и така цяла година. Звучи много досадно, но има и по-лесни начини. След като оплевите сложете един слой мулч върху почвата. Така ще спрете достъпа на светлина до семенцата и те няма да поникнат въобще. Ще стоят там отдолу и ще чакат по-добри дни.

Най-четени материали