От х:

Днес в x:

Химическа атака срещу марокански скакалци в Маджарово

Хеликоптер хвърля отрова върху скакалците в Маджарово

Хеликоптер нает от община Маджарово изля тонове отрова върху земеделски площи в източни Родопи в опит да спаси реколтата от нашествието на марокански скакалци. Вредителите вече унищожиха близо 1600 декара пасища и насаждения. Утре акцията продължава и в съседната община Ивайловград, където скакалците вече “опасаха” над 6 хиляди декара.

От месец насам огромни ята насекоми с ширина няколко километра и дебелина на слоя до 1 метър заляха хасковско.

Вредителите унищожават всичко зелено по растенията и стъблата чак до корените. Загубата за земеделците е 100%-това. Още по засегнати са животновъдите. Това е основния поминък за общините в източни Родопи, а първата жертва на скакалците са именно пасищата.

Затова, кметът на Маджарово Милко Армутлиев нае за сметка на общината хеликоптер на старозагорска фирма. Само за първата половина на деня, машината извърши 25 полета. При нужда, мярката ще бъде повторена, макар че похарчените 5 хиляди лева за акцията са сериозна сума за една от най-бедните общини в хасковска област. Маджарово се надява че ще получи помощ от държавата ако проблемът не бъде разрешен.

Акцията в родопите днес бе координирана от заместник областният управител Николай Нанев. Той успокои че хвърлените отрови не са вредни за хората нито за останалите ценни животински видове в района. В Източните родопи, голяма част от които са в природозащитната мрежа “Натура 2000”, е единствената популация в Европа на изчезващия вид белоглав лешояд.

От растителна защита и областна администрация са извършили мащабна разгласителна кампания, най-вече сред пчеларите, за да ограничат пашата на пчелите в деня на пръскането. Спряна е пашата и на едрия и дребен добитък, макар че отровата не е опасна за тях.

Скакалците са особено активни в периода юни август защото тогава се извършва снасянето на яйцата им в почвата. Любопитното е че за последните 50 години това е най-мащабната атака на Марокански скакалци над България, след като в началото на 60-те години в страната бяха разорани и унищожени традиционните им местообитания –синори и целинни места.

Повече за акцията в Маджарово, вижте в нашия видеорепортаж

Г. Христов

Възрастното насекомо достига 3 см
Тонове отрова бяха заредени в хеликоптера
Мароканският скакалец умира трудно
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини