Скакалците надушват рак

По време на експериментите скакалците не са изпитвали болка, уверяват учените.

Откритието дава надежда да се намери бърз начин за ранна диагноза

Учени от Масачузетския технологичен институт са установили, че скакалците могат да надушват раковите клетки. Ако екипът успее да изолира точните рецептори върху антените на насекомите, може да бъде открит по-лесен и бърз начин за диагностика на рака в ранен стадий.

Изследването е публикувано на сървъра bioRxiv и е предварително. Учени от Департамента по биомедицинско инженерство хирургично са отворили мозъка на скакалец и са имплантирали електроди в лобовете, които получават информация за миризми. За да тестват обонянието на насекомите, изследователите са отгледали четири комплекта орални клетки - един здрав и три с различни видове рак. С помощта на устройство за улавяне на миризми те оставят скакалците да “надушат” рака.

Имплантираните електроди позволяват на учените да разчетат реакцията на насекомите, които реагират различно на всеки тип клетка. Изследователите са комбинирали записи на няколко екземпляра, за да получат общата картина. Те вярват, че разликата в реакцията доказва, че скакалците могат да открият рак по миризмата.

Това е първият път, когато мозъкът на живо насекомо е използван като инструмент за откриване на рак. Учените подчертават, че тялото на скакалеца вече е мъртво към момента на експеримента, животът се поддържа само в мозъка, така че насекомото не изпитва болка.

Екипът иска да разбере кои рецептори на антените на скакалците са най-важни за откриване на рак - те могат да бъдат пресъздадени в лаборатория и използвани вместо насекоми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве