Как да се справим с скакалците в градината


скакалец

Контролът на скакалците продължава от много векове. Насекомите имат отличен апетит и се хранят с декоративни и култивирани растения. Стада скакалци, способни да унищожат цялото поле за няколко часа, представляват най-голямата заплаха за земеделските земи. В Русия през периода на нашествията всички жители на провинциите излизали да се борят с насекоми. Въоръжени с дрънкалки, тигани и всичко, което издаваше силен шум, прогониха листовките далеч от нивите, като им попречиха да кацнат на земята.

Интересно! А. Пушкин имаше шанс да стане свидетел на една от миграциите на скакалките, за която той състави кратък доклад: „23 май - лети, 24 - седна, 25 - изяде всичко, 26 излетя.“

Съвременните мерки за контрол са претърпели много промени, което прави унищожаването на скакалците в тяхната ферма много реално.

Как изглежда вредител?

Преди да се борите със скакалците, трябва да разберете как изглежда и какви са неговите характеристики. Често летни жители убиват невинни и полезни скакалци, като ги бъркат за скакалците.

Как да различим скакалец от скакалец

Всъщност и двете насекоми са много сходни и могат да се различат само с няколко детайли:

  • скакалецът има мустаци, предните крака са много по-дълги от тези на скакалците;
  • женският скакалец в края на корема има своеобразна изпъкналост, наподобяваща сабя;
  • скакалците са активни през деня, скакалците, напротив, вечер и през нощта;
  • скакалецът е хищник и диетата му включва дребни насекоми, скакалците са чисти вегански и не ядат нищо, освен растителни храни.

Тялото на скакалците е по-дълго и по-тясно, главата е неактивна с квадратна муцуна без очевидни признаци на агресия. Скакалецът има глава с подвижност, муцуна с тесни челюсти и хищно изражение. Но да се сравняват и сравняват такива незначителни нюанси, е възможно само като се държат 2 представители, а когато той е сам, е много по-трудно да се разпознае.

Съвет! Най-важната разлика между скакалец и скакалец е късите мустаци и способността да лети в състояние на възрастен.

Външен вид

Семейството скакалци има около 10 000 вида, около 400 вида обитават постсъветското пространство. Най-често срещаните са:

  • Сибирско филе;
  • мигрираща азиатска скакалца;
  • prus италиански.

Дължината на насекомото, в зависимост от вида и възрастта, варира от 2 см до 10 см. Най-големите екземпляри могат да се похвалят с размер 20 см. Обитава почти навсякъде, с изключение на Антарктида и Арктика. Цветът е много променлив и често се определя от условията на живот на скакалците. В европейската зона се срещат главно индивиди от сив, зелен, маслинен цвят.

Ако насекомото води заседнал уединен начин на живот, тогава цветът е камуфлажен, не го отличава от фона на местообитанието.

След като скакалците стават член на глутницата, тя придобива същия цвят като останалите членове на „общността“. Интересно е, че бидейки в стадо, индивидът се увеличава по размер и поведението му се променя.

начин на живот

В края на пролетта от яйцата излизат ларви на скакалците.От възрастните те се отличават с размери, недоразвити крила, неоформени гениталии. Младият растеж започва активно да се храни, докато той не се характеризира с особена четливост и изяжда всички части на растенията, включително корените.

Като остареят, ларвата на скакалците претърпява няколко мона. Целият период от излюпената ларва до възрастния е 35-45 дни. Един възрастен се характеризира с добри летателни качества. В търсене на снабдяване с храна се движи със скорост 10 км / ч и преодолява разстояние до 100 км за ден.

Женската снася яйца по много особен начин. Разпръсквайки земята с яйцепровод, тя спуска корема си в земята и поставя 50-100 яйца в получената ямка. Чрез специална жлеза ги покрива с пенеща слуз, която запълва всички празнини между яйцата, замръзва и образува малко яйце. В това състояние ембрионите зимуват. Женската умира след снасяне на яйца.

Интересно! Има случаи, когато на площ от 1 квадрат. м беше до 2000 яйчни капсули.

Щети от скакалци

Знаейки колко сериозни са последиците от ухапванията от насекоми, логичният въпрос става дали скакалците са опасни за хората. За разлика от другаря си скакалец, скакалците не са в състояние да ухапят. Но тук причинява голяма вреда. Локумите издават скърцащи звуци, които наподобяват шумолене. Дори при малък брой индивиди в района, шумът е доста добър, което дразни както хората, така и животните. В резултат последните започват да проявяват безпокойство.

Но все пак основният фактор, поради който скакалците са опасни, е унищожаването на реколтата. Зърното, кратуните са приоритет. От растенията няма следа: скакалците ги поглъщат от корените до краищата на листата.

Насекомо от всички възрасти има стадо рефлекс. Щом видят собствен вид, те започват да се обединяват. При благоприятни условия добра фуражна основа се размножава бързо и в резултат се образува мощно стадо. Броят му може да бъде в хиляди, милиони и дори милиарди индивиди. Такава орда унищожава всичко по пътя си, оставяйки пустоши от цъфтящите полета. Насекомите ядат гроздови насаждения, зърнени и зеленчукови полета, покрити със соломи покриви на къщи, тръстики, овощни градини. Интересно е, че по време на дълги миграции в глутницата те не се отклоняват от канибализъм. Племето веднага поглъща отслабените индивиди.

Най-силната атака на скакалци през последните 30 години в Русия беше регистрирана през 2015 г. Орди от вредни насекоми унищожиха 30 хиляди хектара в Башкирия, 10 хиляди в Чечня, 35 хиляди в района на Астрахан. Засегнати са област Ставропол и Оренбург. Общата площ на повредените земи е равна на територията на Румъния.

Според някои експерти, температура над 28 ° C кара азиатската скакалца, която живее в Крим и Кавказ, да се активира. Страдащи от липса на влага, хората се опитват да компенсират, като по този начин унищожават растителността. Ако глобалното затопляне ще продължи със същата скорост като сега, след 30-40 години орди скакалци ще достигнат до Карелия.

Методи за контрол на скакалците

Хората измислят начини за справяне с скакалците от хилядолетия. Примитивните методи се сведоха до утъпкване на насекомите, за които те бяха прогонени в специални канавки и добитъкът беше освободен. Отровни примамки, напоени с арсен, също бяха разпръснати. В ерата на СССР огнищата на инфекция са били лекувани с помощта на авиация с мощни химикали, което в крайна сметка е довело до значително намаляване на населението. В резултат на подобни действия почвата, върху която е извършена обработката, стана неизползваема.

Сега такива методи за контрол на скакалците практически не се използват. Освен това в резултат на изследвания и практически опит беше установено, че инсектицидите са практически безполезни срещу скакалците. Възможно е в продължение на много години на тормоз да са развили устойчивост на химични съединения, която се предава от поколение на поколение.

През 2012 г. биолозите на пръв поглед намериха начин да се отърват от скакалците. Тествано е хормоналното лекарство димилин. Инструментът имал фатален ефект само върху ортопетерите, към които принадлежи скакалците. Важен плюс беше, че лекарството обвива листата с тънък восъчен филм и поддържа ефективността си в продължение на 30 дни.

Въпреки това, агрономите считат този начин на борба с димилин за нерационален, отнемащ време и скъп. Тъй като би трябвало да се обработва няколко пъти - от скакалци с едно лекарство, от други вредители с друго.

През 2015 г. по време на инвазията в района на Астрахан е тествано друго средство за унищожаване на скакалците. Има много патогени, които влияят неблагоприятно на скакалците, колорадските бръмбари и листни въшки. Но под влияние на слънчевата светлина, температурите, те бързо се сриват.

Изследователите ги поставят в микрокапсула, вътре в която има необходимото хранително снабдяване за гъбични щамове, а черупката надеждно защитава от външни влияния. В резултат на експериментите смъртността на скакалците е 90%, а културата не е нападната от вредители в продължение на месец. Когато наркотикът е патентован и „обрасъл“ със съответните документи, е възможно човечеството да получи ефективно средство за борба с нашествията на скакалци. Друг въпрос е, че цената му няма да е евтина. Процесът на микрокапсулиране увеличава цената на продукта няколко пъти.

Как да унищожим скакалците в градина

Докато изследователите порят в лабораториите, скакалците не спят. И ако обикновеният градинар все още не е в състояние да се справи с нашествието на многомилионно стадо, той може напълно да изкорени редки заселници.

Запомнете как да се справите с скакалците:

  • Ако е намерен възрастен или яйце, го унищожете веднага механично.
  • Изкопайте почвата дълбоко в края на лятото, за да намерите и неутрализирате шушулките на скакалците. В същия период можете да изгорите растителни остатъци, стърнища. Това ще премахне яйцата на скакалците, които са на повърхността на почвата. Но като правило повечето от яйчните капсули са на дълбочина 5-7 см, така че изгарянето няма да помогне да се отървете напълно от снасянето на яйца.
  • Химическата оран е най-ефективна преди започване на сеитба на семена, засаждане на растения. За целта използвайте средства от групата пиретроиди: "Таран", "Цезар", "Карате", "Фастак". Работният разтвор се приготвя в съответствие с инструкциите. Ако лечението се проведе в края на май, юни, когато ларвите на скакалците са на 2 или 3 години, към разтвора допълнително се добавят органофосфорни препарати.
  • По време на периода на инвазия продуктите за растителна защита се третират с продукти на базата на имидаклоприд: Image, Tanker.
  • Късната есен се извършват селскостопански дейности, включително оран, отглеждане.

За контрол на скакалците се използват и естествени врагове: влечуги, буболечки, мишелове, птици.

Чел ли си? Не забравяйте да оцените
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Гласове: 8, средна оценка: 4,13 от 5)
Зареждането ...

Дървеници

хлебарки

бълхи