ПредишенСледващото

Скакалците и скакалци

Скакалците и скакалци са вредители
Скакалци, скакалци и щурци принадлежат на поръчките Orthoptera насекоми. Сред тях са вредни видове, увреждане на много селскостопански растения.

Скакалците са най-вредни, които съставят подразред (Acridoidea) Orthoptera отбора и представлява от много видове. Те повреди зърнени, технически, зеленчукови и пъпеш култури, особено зърнени култури и памук, яденето на надземните части на растенията. По време на масово размножаване на причинявайки големи щети на селското стопанство.

Скакалците - големи или средни насекоми с крака и saltatorial коренно различни крила. Жилав предните крила разперени, задна - широк, ципести; cirri-кратък половината тяло; три-сегментирани крака; Накратко ovipositor при жените.

По пътя на живота и се прави разлика стадни скакалци nongregarious. За осъществяване на стадото на скакалци, способни да формират големи и плътни струпвания (ларви - рояци и възрастни - опаковки). Тази група се състои от прелетни скакалци, пустинен скакалец (Schistocerca) марокански скакалци и отчасти италиански скакалци. Чрез nongregarious включва скакалци, нито ще събираш в гъсти рояци и стадата. Тези скакалци обикновено се наричат ​​кобила. От тях трябва да се отбележи atbasarku, сибирска, Шара, тънки и други кобилки.

Скакалците имат много общи черти в тяхното развитие. Те са разработени в едно поколение. Spring от overwintered яйца в яйцето капсули ларви люк, че след 1 - 2 месеца след насекоми възрастен. Възрастен скакалци живеят до 2 - 3 месеца, по време на който се снася яйца. Женските снасят яйца в земята. При полагане на женската навежда на корема и ovipositor прави в земята жлеба, в който яйцата, като същевременно се подчертава пенлива слуз - продукт на допълнителни жлези на сексуалната апарат. Втвърдяване слуз придържа заедно яйца и с пръчки към него почвените частици образуват кана. Шкембе навън подобен на бучка на земята. Капсулата може да има различни форми и размери: някои видове скакалци, те са големи и силно удължен, а в други - малки, овални; Дължината им варира от 8 до 75 mm. Женската снася само с 2 - 3 яйчни капсули. Брой на яйца на шушулка варира от прелетен скакалец 55-115, у марокански скакалци - 35-40, у Шара кобила - от 5 до 10.

Скакалците снасят яйца главно върху unplowed земи, угари, пасища, бразди и други подобни. Н. ембрионалното развитие започва веднага след снасяне на яйца, но скоро е била прекъсната и идва diapause до следващата пролет. Люпене ларви се случи през пролетта. Излюпените ларви са червей форма. След като на повърхността, те хвърлят кожите им, така наречените риза, и да се превърне в нормална ларви I-стадий на развитие. Ларвите, в зависимост от метеорологичните условия се развива 30 - 60 Дните минаваха през това време 4 - 5 възрасти. Във фазата на скакалец ларви се хранят интензивно, яденето на големи количества храна. В деня, те могат да ядат храна в 2 - 3 пъти теглото на тялото му. Скакалците се изпари много вода губи в горещото време, до 50% от теглото си. Необходимостта от голямо количество вода, получена само зелена храна, повишава вредността на тези насекоми.

Ларвите живеят в кобилки места за люпене, без кондензация в рояци; те се движат произволно във всички посоки и само за къси разстояния. Общителен акация ларви след излюпването остане в първите дни на люпене места, а след това skulizhivayutsya kuligakh и преходи при сравнително дълги разстояния. Kulig движи поток под формата на продълговати ивици, при което разстоянието от главата към опашката на рояци понякога достига няколко километра. На среща на няколко рояци ги слеят в един голям рояк. Скакалците в kuligakh ход в определена посока, промяна, която може да бъде само пред значителни препятствия под формата на големи хълмове, езера, и така нататък. Н. А малки пречки, като по-скоро тесни речни, ларви преодолени без много затруднения. В kuligakh акация плътност може да бъде до 1 - 2 000 птици на 1 m 2 ..

Скакалците предимно стадни видове имат способността да промените външния вид и поведението в съответствие с условията на живот. Две форми на видове: монофазни и общителен, единната фаза могат да преминат в общителен фаза и обратно. Единична фаза се случва, когато живеят разпръснато скакалци; общителен фаза се образува, когато скакалци живеят в притиснат и 1 m 2 може да бъде до няколко стотин лица. Единична фазов преход в стадни допринася заедно с увеличаване на броя на рожков принуден тяхната концентрация в ограничена област. Така че, ако прегаряне на растителността марокански скакалец се концентрира върху по-влажни зони с растителност, а по време на големите наводнения азиатски акация се натрупва по-сухите райони. Образуването на една фаза на стадото се наблюдава намаляване на броя на скакалци в години с неблагоприятни условия на околната среда или след деструктивни събития. За превръщането на една фаза в друга, изисква промени в поведението на ларвите най-малко за период от живота на 2 - 3 години. Когато принудителен контакт при индивиди рожкови очевидно произведени рефлекс стадо, необходимостта от непрекъснато или навик получаване визуални, обонятелни, тактилни стимули от нейните съседи, което води до образуване на не-дезинтегриращи рояк.

В kuligakh скакалци произвеждат повече движение от една жива физически лица, които не получават непрекъснати стимули. Това е отразено в физиологичното състояние на скакалци, и в това отношение, а на външния вид на. Така азиатски скакалци ларви еднофазна монохромни имат жълти или зелени оцветители и общителен фаза - пъстър, състояща се от комбинация от черно и оранжево; възрастни скакалци общителен фаза, в сравнение с сингъла има дълга и къса задна Елитрата бедрото, както и, в допълнение, скакалци монофазни различава изгърбен pronotum. Външният вид на животни, общителен фаза показва увеличение на броя на скакалци.

Ежедневно поведение на скакалци зависи преди всичко от телесната температура. ларви сутрешно събуждане се случва, когато температурата на тялото превишава прага студен ступор. Органът за отопление се дължи не само температурата на околната среда, но също така и действието на слънчевата светлина. Установено е, че в сянката скакалци тяло има температура на въздуха и при осветяване от директна слънчева светлина тяло температурата се повишава рязко в сравнение с температурата на околната среда - 10 до - 15 ° С и дори повече. Мощност ларви на азиатски скакалеца започва, когато тялото се нагрява до 26. 27 ° С, движението - при телесна температура над 35 ° С По този начин, движението се осъществява през най-горещите часове на деня, както и храна - сутрин и вечер.

Скакалците започват да летят в рамките на няколко дни, след като крило. В първите дни имаше къси излитания, а след това по-дълги полети. Азиатски акация в някои години, оставяйки своите основания за разплод, могат да летят в големи стада от няколкостотин километра и да причини увреждане на отдалечените райони.

Пубертетът настъпва скакалци на 10-12 ден след като крило и азиатски скакалците - дори и за 20-30 минути на ден. Възрастните се хранят с целия му живот, а също могат да причинят значителни щети. Скакалците умират в места кокошки последните яйчни капсули.

Ние сме на естествените врагове на скакалци, които могат да намалят техните номера. Това бръмбари Meloidae, изяжда яйцата, насекомоядни птици, паразитни гъби и бактерии.

В процеса на човешката дейност също се отрази промяната в броя на скакалци. Разораване на необработени и угари причинява рязко намаляване на рожкови заразяване регенерирани части, и ако се използва неправилно, пасища, когато е налице утъпкване на растителност, създава благоприятни условия за снасяне на яйца и по-нататъшно отглеждане на скакалци.
От вредни акация повлияно значително азиатски акация, марокански скакалец, акация италиански, atbasarka, сибирски кобила и др.

Азиатски или прелетни скакалци - Locusta migratoria L.
Това е в ущърб почти всички култури, но най-вече зърнени култури.

Марокански Locust - марокански скакалец Thnb.
Щети памук, зърнени храни, бобови растения, зеленчуци, пъпеши и други културни растения.

Prus Италиански - италиански скакалец L.
Вреди памук, слънчоглед, фасул, пъпеши и много други културни растения.

Atbasarka - Dociostaurus kraussi Ingen.
Щети зърнени храни, памук, ливадна трева и др.

Сибирски кобила - Gomphocerus sibiricus L.
Вреди за предпочитане пролетта зърнени култури.

Мерки за борба скакалци

мерки за контрол на процеса включват сложни дейности, извършвани на ниво големи ферми, области и региони:

1. Развитието на девствени земи; оран сметища и депозити, които са центровете на много видове скакалци; източване на наводнените райони и да ги използва за земеделски култури.

2. Управление на паша (пасище въртене) и мерки за възстановяване на тревното покритие (мъчително, подсяване на трева през зимата - задържане на сняг).

3. В началото на сеитба на пролетни култури по такъв начин, че те да имат време да се втвърди от момента на излюпване единични кобилки, както и използването на целия комплекс agromeropriyaty предоставяне на приятелски и neizrezhennye култури.

4. Използване на неповредени промишлени култури за защита на пшеница от увреждане антракс и други кобила. Защитна лента на повредена култури ширина 50-100 m лежеше на ръба на зърнени култури, където кобилки обикновено прехвърлят от девствени райони.

Осребреното центровете на стадни скакалци организират постоянно наблюдение и в случай на увеличаване на броя на скакалци предприемат мерки за унищожаване на нововъзникващите kulizhek.

Препарати: Sumithion 50EC, Carbodan 35ST, диазол 50EW, Danadim 400EC

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!