В отделни години в градините се наблюдават повече скакалци от обикновено. По принцип насекомите не са важни вредители, но когато са многобройни, може да се окажат сериозен проблем за културните растения.

За неприятеля

Мароканският скакалец е видът, който най-често вреди у нас. Той се среща основно по ливади и в пустеещи земи, но също така и в насаждения с бобови, зеленчукови, овощни, технически култури и други.

Когато скакалците се размножат в по-голям размер, започват да живеят стадно и тогава стават особено опасни. Възможно е да се образуват цели ята, които да нападнат културните растения и да ги унищожат.

Възрастното насекомо е с жълто-кафяво до ръждиво-кафяво тяло, на петна. Ларвите приличат на възрастните, но са без крила. Развитието им преминава през пет фази. Ларвите от първа възраст първоначално са бели, а по-късно сиво-черни. Ларвите от втора възраст са по-светли, от трета - са маслиненозелени, от четвърта - имат зачатъци на крила, а от пета – приличат на възрастните.

Развитие

Мароканският скакалец има едно поколение през годината и зимува като яйце, в яйчни мехчета, които се намират непосредствено под почвената повърхност. Ларвите се излюпват изключително неравномерно, в продължение на 2-3 месеца. Процесът започва от края на април – началото на май.

  • Ако насекомите са по-малко, те водят индивидуален начин на живот.
  • Ако се размножат в голяма популация, развиват стаден, което ги прави изключително опасни.

Вреда

Ларвите се хранят като нагризват листата, пъпките, връхните части, дори плодовете. Възрастните насекоми се появяват в края на май – началото на юни. Те вредят по всички надземни части на растенията.

Скакалците се размножават в края на юни – началото на юли, когато температурата е поне 22 градуса. В този период неприятелите се насочват към влажни места, като прелитат огромни разстояние, и могат да изядат всичко по пътя си. Тъй като насекомите набавят вода чрез растителната храна, в сухо време повредите са повече.

За един ден един скакалец може да изяде растителна храна, която е равна на теглото му.