Други13 ноември 2008

Какво трябва да знаем за поливането

Създадено от gradinar
четвъртък 13 ноември 2008 - 12:38:04

Какво трябва да знаем за поливането!? Количеството вода и честотата на поливане зависят от специфичните потребности на растението, както и от съда в който е поставено. Също така трябва да се отчита времето, мястото и сезона. Трябва да се има предвид, че всички растения понасят по-добре кратковременното засушаване, отколкото постоянното поливане, тъй като водата отнема въздуха на корените и те загниват. Водата за поливане не трябва да съдържа повишено количество варовик, както и да е затоплена прекомерно. Най - добре е съдовете за поливане да се напълват предварително и водата да престои в тях. Ако водата съдържа повече варовик се препоръчва окачване на торбичка с торф в съда за поливане в който е налята водата, която трябва да престои известно време. Дъждовната вода също се препоръчва, стига да не е от киселинен дъжд.


Цветята за балкона и за съндъчетата се поливат отгоре, като по този начин водата и хранителните вещества постепенно се просмукват надолу. Ако се случи да засушите цветята си повече от нормалното, можете да потопите саксията в кофа с вода и да престои там докато престанат да излизат мехурчета въздух.  Дори цветята да са увехнали ще се възстановят (разбира се ако не са изсъхнали нацяло).

Това не може да се постигне с нормалното поливане, защото силно изсушените коренови туфи, пропускат водата без да я поемат. В горещите дни отцедената вода в чинийките не трябва да се излива.

Кога трябва да се полива повече?
·През основната вегетация през лятото
·При голяма лятна горещина - 2 пъти дневно
·На огрени от слънцето или ветровити места
·При торфени и глинести субстрати
·Когато цветята са в саксии от глина

Кога трябва да се полива по-малко?
·В началото на вегетативния период през пролетта
·При хладно и дъждовно време
·Когато цветята са на сенчести места и на завет
·Когато цветята са в пластмасови съдове
·По време на презимуването

Кога да се полива?
Времето за поливане зависи от сезона. През лятото може да се полива сутрин и вечер. Не трябва да се полива по обед, а когато слънцето е много силно не трябва да се полива изобщо, защото водните капки имат ефекта на лупа и листата ще прегорят. През зимата се полива сутрин, за да може корените да поемат водата до вечерта.
Използвани са материали от green-flora.com


Коментари



създай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 4434
Прочетено: 8226 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.

Theme by Xen